Ragdoll

Crazy about You

Ragdolls

De legende vertelt dat er een witte kat met het uiterlijk van een angora, genaamd Josephine, leefde in Californië (USA). Josephine zou zijn aangereden door een auto en raakte daarbij ernstig gewond, maar overleefde dit ongeluk. De kittens uit de nestjes die Josephine na dit ongeluk kreeg, hadden allen een zeer rustig, ontspannen karakter en verslapten in je handen wanneer je ze oppakte. Hier komt de naam ragdoll vandaan, wat lappenpop betekent.

 

Haar nakomelingen waren fantastisch; ze waren rustig, ze verslapten als ze werden opgepakt en hadden een niet-klittende zijdezachte vacht. Ann Baker, de grondlegster van het ras, begon in 1963 te fokken met Josephine. Ze werd gekruist met diverse katten, waaronder nonpointed katten en katten die het sepia gen droegen, waardoor er al vanaf het begin sepia, mink en solid ragdolls waren. Op dit moment is het ras vooral bekend door de prachtige blauwe ogen en het gemakkelijke karakter.

 

Er werd beweerd dat de ragdoll geen pijn zou voelen, maar dit is een fabel, ontstaan door de zachtaardigheid van de ragdoll. De ragdoll mag dan wat toleranter zijn dan andere rassen, maar voelt net zo goed en net zoveel pijn als iedere andere kat en als hij iets niet wil dan zal hij dit duidelijk laten merken.

 

Karakter

De ragdoll is een rustige, vriendelijke en aanhankelijke kat. Hij heeft een zacht en meegaand karakter en een enorm vertrouwen in mensen. Met ragdolls in huis moet je altijd opletten waar je loopt, want ze gaan niet gauw voor je opzij. Ze lopen je overal achterna en zijn dus altijd bij je, waar je je ook in huis bevindt.

 

Ragdolls vinden in eerste instantie iedereen lief, maar kunnen ook hun favoriete persoon hebben. Ze zijn buitengewoon sociale en evenwichtige dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen zich uitstekend aan in nieuwe situaties en kunnen prima overweg met kinderen en andere huisdieren.

 

Over het algemeen heeft de ragdoll een zachte stem die sommige maar al te graag gebruiken om met je te "praten". Verder zijn ze nieuwsgierig, speels en leergierig.

 

Nogmaals: een ragdoll is een bijzondere maar een normale kat die, als je er goed voor bent, lief voor je is. Doe je hem pijn of behandel je hem slecht, dan zal hij net als elke andere kat schuw en agressief worden.

 

 

Uiterlijke kenmerken

De ragdoll is een grote, grof gebouwde, gespierde kat. Zijn zijdezacht aanvoelende vacht is middellang. Het haar rond de kraag en op de staart is langer dan de rest. De ragdoll is rond zijn derde levensjaar volledig uitgegroeid en uitgekleurd. Een volwassen poes weegt 4-6 kilo, een volwassen kater 5-8 kilo.

 

De ragdoll is voornamelijk bekend om de pointed variant met blauwe ogen. Echter er bestaan ook mink, sepia en solid ragdolls. Deze zijn terug te voeren naar de lijnen van Ann Baker. Wij fokken alleen nog pointed ragdolls.

 

Alhoewel de showstandaard voorschrijft dat ragdolls blauwe ogen moeten hebben, zijn er van oudsher al een aantal Amerikaanse fokkers geweest die hun niet-blauwogige ragdolls officieel hebben laten registreren. Inmiddels is er wereldwijd een steeds grotere belangstelling voor deze prachtige ragdolls die qua karakter gelijk zijn aan de pointed ragdolls.

 

Wanneer er gesproken wordt over points dan gaat het over de extremiteiten oftewel uiteinden (zoals kop, staart en poten).

Alle ragdolls, zowel pointeds, minks, sepia’s en solids/nonpointeds, komen voor in dezelfde kleuren en variëteiten. De grootste verschillen zijn de oogkleur en het verschil tussen de points en vachtkleur.

 

  • De pointed Ragdoll heeft blauwe ogen. Het verschil tussen de points en vachtkleur is groot.
  • De mink Ragdoll heeft aqua blauwe/groene ogen. De points zijn hetzelfde van kleur als de pointed Ragdoll, maar de vachtkleur is donkerder en warmer.
  • De sepia Ragdoll heeft goud-geelachtige ogen. De points zijn hetzelfde van kleur als de pointed Ragdoll, maar het verschil tussen de points en de vachtkleur is mini-maal.
  • Bij solid/nonpointed Ragdolls is er geen verschil tussen de extremiteiten en vacht-kleur.

 

Er zijn drie variëteiten:

 

Colourpoint

De points (masker, oren, poten en staart) zijn gekleurd. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan maar niet gewenst. Een Colourpoint Ragdoll mag absoluut geen wit hebben.

 

Mitted

"Mitted" is Engels voor "met wanten" dus met handschoentjes. Ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint omdat ze aan de voorpoten witte handschoentjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. De kin en de borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep; de buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

 

Bicolour

Bij de Bicolour Ragdolls is het masker gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte "V". De staart en oren zijn gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. Bij de Bicolour Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan.

 

 

Erkenning F.N.K.

Sinds 1 december 2012 heeft het F.N.K. de aanvraag gehonoreerd om de mink en sepia bij de Ragdoll voorlopig te erkennen. Sinds 2017 zijn ze definitief erkend.

Wij fokken geen minks/sepia/solids. Wel komen er deze variëteiten voor in sommige stambomen van onze ragdolls.